postnatale depressie 

postnatale of  postpartum depressie
Beide benamingen worden gebruikt. De hormonale veranderingen na de bevalling hebben niet alleen veel effect op je lichaam en je hormonen, maar emotioneel en sociaal . Veel vrouwen hebben dan ook tussen de derde en tiende dag na de bevalling last van 'huildagen', ook wel kraamtranen of baby blues genoemd. Dit is een logische reactie op de nieuwe situatie, maar na een paar dagen gaat dit weer over en kun je van je kind genieten. Toch zijn er vrouwen die soms maandenlang neerslachtig blijven. Ze voelen zich niet blij. Zij zijn prikkelbaar en angstig.
Dit gebeurt bij ongeveer 10% van de vrouwen die een kind hebben gekregen, in meer of mindere mate. Soms beginnen de klachten pas na enkele weken, als de moeder stopt met borstvoeding of weer gaat werken. Zij hebben een postnatale depressie
Een postnatale depressie raakt veel vrouwen. Het is niet iets om je voor te schamen.

Wat zijn de verschijnselen van een postpartum depressie?
  • sombere stemming
  • weinig plezier beleven aan de baby
  • vermoeidheid en lusteloosheid
  • gebrek aan interesse en initiatief
  • huilbuien
  • concentratieproblemen, vergeetachtig zijn
  • weinig zelfvertrouwen, angstig
  • een sterke neiging tot piekeren
 
Een postnatale depressie is vaak een combinatie van biologische, sociale en psychische factoren.
  • Biologische factoren : familiale aanleg. Fysische en emotionele uitputting werken de depressie in de hand, maar ook : veranderingen in de hormoonbalans, een verstoorde schildklierwerking, vitaminetekorten,enz.
  • Sociale factoren : alle ervaringen en gebeurtenissen die het levens sterk veranderen :bvb als de geboorte samenvalt met een verhuizing, een sterfgeval, … Maar ook relatieproblemen of een gebrek aan steun van de partner.
  • Psychische factoren: als je het gevoel hebt dat het je niet lukt de eisen van het moederschap te combineren met het bestaan als werkende vrouw. Of veel van zichzelf eisende moeders, moeilijk verlopende zwangerschappen, een onverwacht medisch ingrijpoen, …
 
Wat is het verschil tussen een lichte ‘normale’ depressie na de bevalling en een postnatale depressie?
Bij een lichte depressie ben je prikkelbaar, huilerig en voel je je kwetsbaar. Je bent ongerust en bang voor de nieuwe verantwoordelijkheid die een kind met zich meebrengt. Dit gaat echter na een aantal dagen gewoon weer over.
Bij een postpartum depressie ben je voortdurend ongelukkig. Je voelt je schuldig en hebt het gevoel tekort te schieten, je voelt je geen goede moeder. Je piekert en je hebt geen zin in seks. Je stemming kan ook wisselen van intensiteit. In extreme gevallen kan er sprake zijn van een postpartum psychose, gekenmerkt door volledige instorting. Je kunt dan op het ene moment hyperactief, manisch en uitgelaten zijn en het volgende moment heel depressief zijn, niet kunnen slapen, paniekaanvallen hebben en bijna schizofreen gedrag vertonen met hallucinaties.

Therapie helpt.
Een postnatale depressie is doorgaans goed te behandelen. Wacht dus niet onnodig lang, een onbehandelde depressie duurt gemiddeld vier tot zes maanden, maar ook soms jaren.
Hoe een postnatale depressie behandeld moet worden, verschilt van persoon tot persoon.
Je kan best naar je huisarts toestappen ėn naar je psycholoog.
  • Je huisarts zal je behandelen met antidepressiva, tijdelijke kalmering- of slaapmiddelen, met hormonen, vitaminen of mineralen. Antidepressiva neem je doorgaans vier tot zes maanden. Soms geven ze bijwerkingen. Slaapmiddelen worden liefst beperkt tot enkele weken.
  • Je psycholoog kan je helpen via gesprekstherapie, angstreducerende technieken, je mentaal tot rust brengen, je piekeren afleren,  je zelfvertrouwen verhogen, enz.