Migraine

 

In principe zijn er vier soorten hoofdpijn; migraine, spanningshoofdpijn, clusterhoofdpijn en hoofdpijn veroorzaakt door geneesmiddelen. Probeer te achterhalen waardoor de hoofdpijn wordt uitgelokt. De beste manier om daar achter te komen, is het bijhouden van een hoofdpijndagboek. Door dagelijks op te schrijven wanneer de hoofdpijn optreedt, wordt misschien duidelijk waardoor de pijn wordt uitgelokt en wat je er aan kunt doen.  Vaak blijft de oorzaak echter onduidelijk.

Migraine is een chronische hersenziekte. Over de exacte oorzaak is nog weinig bekend. Wel is bekend dat de hersenstam bij een migraineaanval ontregeld wordt. Migraine uit zich het meest in extreme hoofdpijn. Migraine wordt vaak 'uitgelokt'. Er zijn enkele bekende uitlokkende factoren zoals: emotionele stress, voedingsmiddelen zoals chocoladen, nicotine en alcohol, premenstruele fase, lichamelijke inspanning en bepaalde geuren.
 

Er is veel medicatie op de markt tegen migraine. Deze medicatie varieert van preventieve medicatie, tot remmende medicatie als een aanval al is ingezet. Ook worden vaak pijnstillers voorgeschreven. Meer experimenteel wordt door een neuroloog Botox ingespoten in de nekspieren. Minder bekend zijn echter natuurlijke geneeswijzen om migraineaanvallen te verlichten of in sommige gevallen zelfs te voorkomen. Migrainepatiënten kunnen baat hebben bij onder andere psychotherapie, neurofeedback, acupressuur (drukpuntmassage), aromatherapie of kruidensupplementen. Daarnaast is het zeer verstandig om op de voeding te letten.
 

De naam cognitieve gedragstherapie dekt tal van technieken die proberen in te werken op de hersenactiviteit. Meerdere studies hebben aangetoond dat sommige van deze technieken de pijn bij migraine helpen beheersen. In veel gevallen is bijvoorbeeld stress een belangrijke factor. Het is dan nuttig om een behandeling migraine te voorzien van technieken om met stress om te gaan. Door actief te leren omgaan met stress kan je je risicofactor elimineren in plaats van alleen te onderdrukken. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat therapie en bijhorende ontspanningstechnieken een erg goede invloed hebben op het reduceren van stress. Tijdens deze therapie leer je namelijk hoe je ongezonde stress in je leven kan vermijden en hoe om te gaan met stressvolle situaties. Stress kan namelijk een grote invloed hebben op je immuunsysteem en spierspanning, één van de belangrijkste risicofactoren van migraine. Het is dus nuttig een behandeling migraine te voorzien van stress reducerende technieken. Hiervoor kan je langsgaan bij een psycholoog of kinesist.

 

Acupressuur en acupunctuur zijn Chinese geneeswijzen.De theorie achter de geneeswijze is dat energie door het lichaam stroomt over zogeheten meridianen. De meeste meridianen zijn direct aan organen gelinkt. Op deze meridianen zitten meerdere punten (accupoints, of drukpunten). Mentale en fysieke ongemakken zijn niet meer dat blokkades in de energiestroom van ons lichaam. Met acupressuur en acupunctuur worden deze blokkades opgeheven waardoor de energie weer vrij kan stromen.Om hoofdpijn te verlichten kunnen verschillende punten gestimuleerd worden om blokkades op te heffen.

Voorzichtig ! Het drinken van zout water kan een goed middel zijn om een opkomende migraineaanval te stoppen. Dit heeft verschillende oorzaken. Bij migraineaanvallen lijkt het serotoninegehalte in het lichaam sterk verlaagd te zijn. Een flinke dosis zout balanceert deze waarde weer naar een normaal niveau. Daarnaast geeft het een boost aan het immuunsysteem en balanceert het een tal van andere mineralen in het lichaam. Het is raadzaam om een zout van hoge kwaliteit te gebruiken zoals Himalaya zout. Waarschuwing: veel zout is erg slecht voor de nieren. Neem dit middel daarom alleen als er een migraineaanval opkomt.
 

Voedsel en dranken kunnen een grote trigger voor migraine zijn. Hoewel vrijwel alle migrainepatiënten verschillende triggers hebben, zijn er verschillende soorten voedsel en drank die er om bekendstaan migraine te veroorzaken of verergeren. Naast voedsel staat alcohol er om bekend aanvallen te kunnen triggeren. Met name rode wijn is een bekende aanleiding, omdat dit de stof tyramine bevat. Ook is deze stof in veel kazen te vinden.
 

De geur van lavendel kan helpen om migraine te verlichten .Om lavendelaroma te inhaleren kan er gebruik gemaakt worden van lavendel essentiële olie. De olie is in de meeste natuurwinkels verkrijgbaar.

Genoemde middelen kunnen migraineaanvallen verlichten en bij preventief gebruik aanvallen in sommige gevallen zelfs voorkomen. Het is echter altijd raadzaam een gespecialiseerd arts te raadplegen bij het aanhouden van klachten.