Chronische vermoeidheid

 

De afkorting CVS staat voor Chronische Vermoeidheidsyndroom, ook wel Myalgische Encefalomyelitis(ME)? genoemd.  De ziekte ME/CVS is te herkennen aan ernstige vermoeidheid. Daarnaast hebben mensen met ME/CVS uiteenlopendeklachten zoals griepachtige klachten, inspanningsintolerantie, concentratie- en/of geheugenproblemen en ernstige hoofdpijn. De ziekte heeft een onvoorspelbaar verloop. Vroege opsporing en behandeling van ME/CVS voorkomt vaak dat de klachten verergeren bij patiënten. ME/CVS is geen zeldzame ziekte. Naar schatting zijn er in Vlaanderen ongeveer 20.000 patiënten. De ziekte treft volwassenen en kinderen.

ME/CVS treedt bij de meeste patiënten acuut op na een ernstige virusinfectie zoals griep of de ziekte van Pfeiffer, of na een operatie of ongeval. In andere gevallen is er geen duidelijke aanleiding en ontwikkelt de ziekte zich heel geleidelijk. Patiënten omschrijven de ziekte zelf vaak alsof ze dag in dag uit een zware griep hebben.

De oorzaak van ME/CVS is helaas nog onbekend. Het is niet duidelijk of het gaat om een op zichzelfstaande ziekte of om verschillende aandoeningen met gelijksoortige symptomen die zich in verschillende combinaties voordoen. Het stellen van een diagnose en het vinden van de juiste behandeling is dus niet eenvoudig.

De behandeling door een psycholoog bestaat vooral uit het gebruik van cognitieve gedragstherapie. Ten grondslag hiervan liggen deze overwegingen :

- de ziekteverschijnselen kunnen volledig verdwijnen als men leert zijn gedachten en gedrag te veranderen
- de cognitieve gedragstherapie leert de mensen omgaan met hun ziekte.

In mijn praktijk gebruik ik verder nog relaxatietechnieken, hypnose, electroacupunctuur, haptonomie, enz  als ondersteunende technieken die het genezingsproces bevorderen. Niettemin is de behnadeling van lange duur.