Gokverslaving

Het begint vaak met plezier, vermaak en opwinding. Zeker wanneer u in het begin wint, bent u geneigd te geloven in een bepaald systeem. Verliezen ligt meestal aan externe factoren, zoals het niet goed ingesteld staan van de speelkast, het niet deugen van het systeem of iemand die vals heeft gespeeld.
Gokverslaving ontstaat vaak op gokautomaten of in het legale én illegale casino. De speelautomaten zijn makkelijk toegankelijk en het spel is kort en hevig. Iedere vier seconden is er weer een nieuwe kans. Ook gokken via internet is sterk groeiend. Gokkasten en loterijen, worden gezien als het meest riskant voor gokverslaving. Winst of verlies is direct te zien en daarom is de verleiding om steeds opnieuw een gokje te wagen groot. Vooral door de structuur van het wel en niet winnen, soms wint u een klein bedrag, dan een hele tijd niets en heel soms een groot bedrag, werken deze kansspelen een gokverslaving snel in de hand. Een gokker blijft spelen, zelfs wanneer de (al dan niet financiële) problemen zich torenhoog opstapelen. Relaties, werk of studie worden verwaarloosd. De spanning van het gokken brengt iemand in bijna dezelfde roes als iemand die dronken of high is. Met die roes verdringt men alle vervelende gedachten. Ook gokken kent onthoudingsverschijnselen zoals slaapstoornissen, paniekreacties, geïrriteerd raken, maagklachten, hoofdpijn en depressiviteit.

Behandeling van gokverslaving : Gokkers komen over het algemeen niet vrijwillig om een behandeling vragen. Relatieproblemen, strafrechtelijke moeilijkheden of een andere psychiatrische stoornis die er gelijktijdig is, brengen de patiënt pas in beeld. In navolging van Anonieme Alcoholisten (AA) is er ook een groep voor Anonieme Gokkers (GA). Dit lijkt nog het meest te werken: uitwisseling van ervaring van anderen. Het openlijk toegeven, de druk en controle van groepsgenoten en de inspiratie die kan worden opgedaan bij mensen die de aandoening te baas zijn geworden, zijn waarschijnlijk de werkzame bestanddelen. Inzicht gevende therapie door een psycholoog komt pas aan de orde wanneer zich langer dan drie maanden geen problemen hebben voorgedaan. Vanzelfsprekend is behandeling van de stoornis die naast het gokken aanwezig kan zijn, noodzakelijk.  Helaaas zijn er in Vlaanderen geen groepen Anonieme Gokkers waar men terecht kan.  Er wordt meestal verwezen naar https://www.gokhulp.be die werken met een online programma.